Skip to main content
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het echte winterweer heeft even op zich laten wachten, maar de temperaturen zakken nu toch echt tot onder het nulpunt. Dat kan betekenen dat u (’s ochtends) moet krabben als u in uw auto wilt stappen. Toch is niet altijd elke autoruit bevroren. Hoe komt dat?

Hoogte van de auto

Auto-expert Jos van der Drift van de ANWB vertelt wat de meest voor de hand liggende reden hiervoor is: de hoogte van de auto. Hoe lager bij de grond des te kouder het is, koude lucht zakt namelijk naar beneden. “Auto’s die het hoogst op de wielen staan zullen als laatst bevriezen”, zegt hij.

Invloed van warmtebronnen en wind

Verder is de plek waar de auto staat natuurlijk ook van invloed. Wanneer een auto bijvoorbeeld in de buurt van een huis of een andere warmtebron staat, zal deze ook minder snel bevriezen. Ook op plekken waar auto’s uit de wind staan, zullen autoruiten sneller bevriezen. Als er namelijk wel wind is, vermengt de warmere lucht zich met de koudere lucht. Het gevolg daarvan is een hogere temperatuur en dus minder snel ijsvorming.

Vieze autoruit

Een van de meest voorkomende oorzaken van bevriezing is een vieze autoruit. Een schoongemaakte ruit bevriest namelijk minder snel. “En dat geldt voor zowel de binnen- als de buitenkant van de ruit”, zegt Van der Drift daarover. Een autoruit die vies en vettig is, houdt meer vocht vast, dat dan weer kan bevriezen.

160 euro boete

Het is altijd verstandig om voor vertrek de autoruiten te controleren. Want wie de weg op gaat met autoruiten die slecht zicht bieden, riskeert een boete van minimaal 160 euro.

Tips

Tot slot hebben we nog een aantal handige tips om te voorkomen dat uw autoruiten bevriezen. Bevroren autoruiten kunnen namelijk een behoorlijke hinder zijn, maar met de juiste aanpak kunt u dit probleem voorkomen en snel oplossen:

  • Leg een speciale autoruitenhoes over de voorruit. Dit voorkomt dat vocht op de ruit bevriest en bespaart u kostbare tijd in de ochtend.
  • Een effectieve manier om het bevriezen van autoruiten te voorkomen, is door gebruik te maken van een antivriesmiddel voor de ruitenwisservloeistof.
  • Wanneer uw auto voorzien is van ruitverwarming, maak hier dan gebruik van. Schakel deze in en geef het wat tijd om het ijs te laten smelten.
  • Gebruik de ijskrabber van Autoschade John de Groot! Deze kunt u nog altijd gratis bij ons afhalen.

Wees voorzichtig

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van ijs van autoruiten om schade aan de ruiten en de lak te voorkomen. Mocht er onverhoopt schade ontstaan, dan staan onze deskundige monteurs voor u klaar om te helpen.

Door deze eenvoudige tips toe te passen, kunt u het ongemak van bevroren autoruiten minimaliseren en veilig de weg op gaan tijdens de koude wintermaanden. Bij vragen of voor professioneel advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Call Now Button