Skip to main content
ÔĆ░ Leestijd: 2 minuten

Duitsland is het land van de Autobahn (snelweg), beroemde automerken zoals de Volkswagen en iconische coureurs zoals Michael Schumacher. Kortom: Duitsland is een echt autoland. In Duitsland kunnen de verkeersregels echter afwijken van de verkeersregels in Nederland. Het is handig om te weten welke regels er gelden, zodat u niet ongewild kennis hoeft te maken met de Duitse politie.

Verplichte milieusticker

In en rondom veel Duitse steden zijn er milieuzones (Umweltzonen) waar u een milieusticker nodig heeft. Deze zones worden met borden aangegeven. Het is daarom verstandig om van tevoren een milieusticker (Feinstaubplakette of Umweltplakette) aan te schaffen als u van plan bent om in Duitsland te rijden. De stickers zijn verplicht voor auto’s, maar ook voor bussen, vrachtwagens en campers.

Maximumsnelheden

Voor een auto zonder een aanhanger of caravan geldt:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur.
  • Buiten de bebouwde kom: 100 kilometer per uur.
  • Op de snelweg: geen verplichte maximumsnelheid. De aanbevolen maximumsnelheid is 130 kilometer per uur.

Voor een auto met een aanhanger of caravan geldt:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur.
  • Buiten de bebouwde kom: 80 kilometer per uur.
  • Op de snelweg: 80 kilometer per uur.

Er geldt een uitzondering als het zicht minder dan 50 meter bedraagt en belemmert wordt door regen, mist of sneeuw, dan is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur.

Indien u een Tempo 100-ontheffing heeft voor uw aanhanger of caravan, mag u op snelwegen 100 kilometer per uur rijden. Let op: uw aanhanger of caravan moet hiervoor gekeurd zijn en aan specifieke voorwaarden voldoen.

Verplicht meenemen

In Duitsland is de bestuurder verplicht om een veiligheidsvest te dragen bij een ongeval of pech. Neem deze daarom altijd mee. Auto’s met een Duits kenteken moeten verplicht een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een verbanddoos bij zich hebben. Als u een auto huurt in Duitsland, controleer dan of deze uitrusting aanwezig is.

Met deze informatie bent u goed voorbereid om veilig en volgens de regels door Duitsland te rijden. Fijne vakantie!

Call Now Button