Skip to main content
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het is een welbekend tafereel: de extreem zware buien die ’s zomers, met name rond het Italiaans Gardameer, uit de lucht vallen. Ook deze week was het weer raak. Er werd zelfs een aan elkaar geklitte hagelsteen van 16 centimeter gemeten, het zou de grootste hagelsteen ooit in Europa gemeten zijn. Vakantiegangers die met hun auto, camper of caravan zijn afgereisd, zijn zwaar getroffen.

Supercell

Begin deze week trok een supercell, een enorm zware storm, over Noord-Italië. De grote hagelstenen, windstoten en onweer zorgden voor veel schade. Minstens twee mensen kwamen om het leven. Nederlandse toeristen hoorden enorme klappen en noemden de situatie ‘beangstigend’ en een ‘nachtmerrie’.

Schade

Kort na het noodweer liet een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale al weten zo’n 200 meldingen voor autoschade en 20 meldingen voor caravanschade te hebben ontvangen. “Onze hulpverleners hadden het enorm druk gehad. We zijn nog bezig met kijken hoe we al die meldingen kunnen afhandelen.”

Ook bij SOS International kwamen extreem veel meldingen binnen van Nederlanders van wie de auto, camper of caravan ernstig beschadigd is en in ernstige gevallen zelfs niet meer rijdbaar is.

De ANWB heeft inmiddels drie monteurs richting Noord-Italië gestuurd om vakantiegangers met zware hagelschade te helpen. De hulpverleners gaan rond het Gardameer noodreparaties uitvoeren zodat mensen met hun eigen auto naar huis kunnen rijden.

Verzekering

Uw autoverzekering dekt schade door extreem weer, zoals storm en hagel, wanneer u Beperkt Casco of All Risk verzekerd bent. Heeft u alleen een WA-verzekering dan moet u zelf voor de reparatiekosten opdraaien. Goed om te weten is dat een claim voor dit soort schade niet meetelt voor de schadevrije jaren en premiekorting die heeft opgebouwd bij uw verzekeraar.

Tip: maak duidelijke foto’s van de schade en de omgeving wanneer uw auto, camper of caravan geteisterd is door het noodweer. 

Groene kaart

Met een zogenoemde groene kaart van uw verzekeraar kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent. Deze heeft u ook nodig om een schadeformulier in te vullen en bevat onder meer het kenteken en de landen waar uw verzekering dekt. U bent namelijk niet overal zomaar verzekerd.

Kapotte ruit

Kunt u nog veilig naar huis rijden? Met een beschadigde voorruit is het bijvoorbeeld niet zomaar toegestaan te gaan rijden. De verzekeraar kan u dan helpen met de vervanging ter plaatse.

Het is sowieso handig om even goed te checken hoe u verzekerd bent. Zeker indien u vervangend vervoer nodig heeft. Soms wordt dat namelijk alleen gedekt wanneer een aanvullende verzekering heeft.

Windkracht 7

In geval van uitsluitend stormschade vergoeden de meeste verzekeraars pas vanaf windkracht 7. En bij het vergoeden van schade geldt soms een eigen risico, een bedrag dat u zelf moet betalen.

Met een zogenoemde groene kaart van uw verzekeraar kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent. Die kaart heb je ook nodig om een schadeformulier in te vullen en bevat onder meer het kenteken en de landen waar je verzekering dekt. Je bent namelijk niet overal zomaar verzekerd.

Call Now Button