Skip to main content
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Het lijkt zo voor de hand te liggen: installeer een aantal kostbare systemen in uw auto, zoals de parking assist, een lane-control of een brake assist, en u maakt veel minder kans op ongelukken en schade. De realiteit blijkt anders. In het rapport ´Branchemonitor Schadesector 2018-2030´, opgesteld door adviesbureaus Automotive Insiders en Oude Essink Business-Advies, staat dat autorijders zonder technologische foefjes 14% kans hebben op autoschade. Dat klinkt als veel, maar bestuurders met de nieuwe technologieën hebben maar liefst 23% kans op autoschade.

Vaker brokken met rijhulp
Hoe kan dit?

De eerste reden is volgens de onderzoekers dat de systemen nog niet goed genoeg werken. Vooral als bestuurders teveel afhankelijk worden van deze systemen, kan dit tot ongelukken leiden. Verder valt autoschade volgens de onderzoekers te wijten aan alle piepjes en signalen die een overrompelende werking kunnen hebben. Bestuurders raken dan in paniek of weten niet waar ze op moeten letten. Waar de bestuurder zonder technologieën in moeilijke situaties op eigen inzicht terugvalt, kan dit voor de bestuurder met technologische functies moeilijker zijn.

Veel meer schade

Het gevolg is meer schade, veel meer schade. Verzekeringsmaatschappijen verwachten in 2025 1,65 miljard euro te moeten vergoeden. Dit is een toename van 250 miljoen euro ten opzichte van nu, 2018. De helft van dit bedrag, zo´n 125 miljoen euro, zou volgens de onderzoekers te wijten zijn aan de nieuwe veiligheidsfuncties.

 

Call Now Button