Skip to main content
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Schadevrije jaren worden beloond door autoverzekeraars. Het is daarom ook van belang dat zowel u als uw verzekeraar op de hoogte zijn van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Eén jaar waarin u niets geclaimd heeft, staat gelijk aan één schadevrij jaar.

De ladder

Het aantal schadevrije jaren dat u heeft, bepaalt op welke trede u staat op de bonus-malus-ladder. De positie op de ladder bepaalt welke no-claim korting u krijgt op uw maandpremie. Het verschilt per verzekeraar hoe hiermee wordt omgegaan, maar in sommige gevallen loopt de korting op tot wel 80%. Door schadevrije jaren klimt u op de ladder, maar belandt u in een aanrijding en claimt u de schade bij uw verzekeraar, dan valt u juist terug. Vaak verliest u vier á vijf schadevrije jaren wanneer u autoschade claimt. In het slechtste geval komt u bij flinke schade zelfs op een negatief aantal te staan. Een nieuwe verzekering afsluiten wordt dan lastig, omdat verzekeraars dat risico liever niet nemen.

Uitzonderingen

U bouwt geen schadevrije jaren op als de auto waarin u rijdt niet op uw naam staat. Schadevrije jaren zijn namelijk persoonsgebonden en staan op naam van de verzekeringsnemer. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u een leaseverklaring opvraagt bij uw leasemaatschappij of een schriftelijke verklaring van uw buitenlandse verzekeraar. Op basis hiervan is het wel mogelijk een premiekorting of no-claimkorting te ontvangen.

Opvragen

Uw aantal schadevrije jaren kunt u opvragen bij uw verzekeraar of bij Roy-data, een database waarin alle autoverzekeraars de schadevrije jaren bijhouden van autobezitters.

Call Now Button