Skip to main content
ÔĆ░ Leestijd: 2 minuten

De ANWB deed in 2020 onderzoek naar parkeergarages in Nederland. In onze ogen een nuttig onderzoek, want in een parkeergarage is de kans op autoschade erg groot. In totaal werden 40 parkeergarages in 20 steden getest.

Onderzoeksresultaat

De waarderingscijfers zijn bepaald door factoren als: afmetingen van parkeervakken, in- en uitritten, aanwezige obstakels en veiligheid voor voetgangers. Het onderzoek heeft uitgewezen dat u zich het minste zorgen hoeft te maken wanneer u parkeert in Katwolderplein in Zwolle. De garage scoort maar liefst een 9,0! In onze regio zijn twee van de slechtst scorende garages terug te vinden: Hoogvliet Centrum in Leiden en Markthof in Den Haag krijgen respectievelijk een 2,5 en een 2,4. Oppassen geblazen dus!

Klik hier voor een uitgebreid testoverzicht van alle 40 garages >>

Oorzaak

Hoe kan het nou dat bepaalde garages zo slecht uit dit onderzoek zijn gekomen? Over het algemeen zijn het de oudere parkeergarages die slecht scoren en dat is eigenlijk heel logisch. Toen parkeergarages in de jaren ’80 of kort daarna werden gebouwd, waren de auto’s namelijk een stuk kleiner dan tegenwoordig. Neem bijvoorbeeld de Volkswagen Golf: als we het eerste exemplaar vergelijken met de Golf 8, zien we dat het model in de loop der jaren maar liefst een halve meter langer is geworden. En dan is de Volkswagen Golf op zichzelf niet eens een grote auto.

Verbetering

Veel nieuwe parkeergarages hebben de smalle, steile taluds tussen de tochtige etages, zacht gezegd onhandig geplaatste pilaren en smalle parkeervakken ingeruild voor brede parkeervakken, amper obstakels zoals pilaren, met brede, flauwe taluds en een prettige sfeer.

Toch schade?

Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren dat u in een krappe parkeergarage net te vroeg of te laat instuurt. De meest voorkomende autoschade die in een parkeergarage ontstaat, is een schaafplek. Die kunnen wij gelukkig redelijk eenvoudig herstellen. Dat geldt overigens ook voor parkeerdeukjes.

Call Now Button