Skip to main content
⏰ Leestijd: 2 minuten

Zoals we vorige week al belichtten, is duurzaamheid een hot topic. Tel daarbij op dat de Noord-Europese landen vaak voorop lopen binnen dit thema, dan is het eigenlijk best logisch dat in Noorwegen de meeste elektrische auto’s rijden.

Meer dan de helft van de auto’s elektrisch

In het land is het aandeel elektrische auto’s op het totale aantal verkopen van nieuwe wagens in maart opgelopen tot 58,4 procent. Dit is een nieuw record, meldde de Norwegian Road Federation (NRF) maandag. Noorwegen is met de meeste elektrische auto’s per hoofd van de bevolking koploper op dit gebied.

Hoe kan dit?

Waar in Nederland de doelen op het gebied van klimaat soms wat ver in de toekomst liggen, heeft Noorwegen zichzelf tot doel gesteld om alle vervoersmiddelen die op fossiele brandstof lopen, in 2025 uit te bannen. Noorwegen heeft een hele gunstige belastingregeling voor elektrische auto’s. Daarbij is de beschikbaarheid van elektrische auto’s enorm toegenomen, daarom gelden bepaalde belastingen daardoor alleen voor diesel- en benzineauto’s en niet voor elektrische auto’s.

De cijfers in Nederland

Op dit moment:

  • Rijden er ruim 49 duizend battery electric auto’s in Nederland
  • Rijden er 97 duizend plug-in hybrid electric auto’s in Nederland

Top 5 verkochte modellen personenauto’s:

1 Tesla Model 3
2 Hyundai KONA
3 Kia Niro
4 Nissan Leaf
5 Volkswagen Golf

Ook Nederland stimuleert elektrisch rijden

Een elektrische auto is duurder in aanschaf, maar is wel voordeliger in gebruik. De elektrische auto kent lagere energiekosten. De auto vergt ook minder onderhoud: minder bewegende delen en dus minder slijtage. Daarnaast is er een prijsdaling merkbaar, de batterijen kosten de laatste jaren steeds minder en worden naar verwachting nog goedkoper.

Om de aanschaf van de elektrische auto te stimuleren, gelden er tot 2021 de volgende belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s:

  • Geen aanschafbelasting
  • Geen wegenbelasting
  • Lage bijtelling van 4% per jaar
Call Now Button