Skip to main content
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Wintersportvakanties worden door veel mensen beschouwd als de mooiste vakantie van het jaar. Jaarlijks gaan er dan ook zo’n miljoen Nederlanders op wintersport, waarvan 85% met de auto. Om er optimaal van te genieten, is het van belang dat u zich veilig naar uw wintersportbestemming verplaatst.

Toch zijn er onder de Nederlandse wintersporters nog 120.000 die zonder sneeuwkettingen vertrekken, 160.000 die niet weten of het de juiste maat is en 50.000 van hen wagen het zelfs op zomerbanden. Daarom willen wij ook het gebruik van goede winterbanden en sneeuwkettingen nog eens extra onder de aandacht brengen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje. Zorg dat deze binnen handbereik liggen. Sneeuwkettingen kunt u kopen of huren. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Bij auto’s met vierwielaandrijving kunnen ze het beste om de voorwielen.

Verplicht

Wist je dat sneeuwkettingen in sommige gebieden verplicht zijn? De wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn, worden in veel landen aangegeven met een verkeersbord. Daarop staat een afbeelding van een wiel met sneeuwketting. De landen waar sneeuwkettingen verplicht aanwezig in de auto moeten zijn, zijn Duitsland (in bepaalde weersomstandigheden verplicht), Oostenrijk (verplicht tussen 1 november en 15 april, op sommige bergwegen ook buiten deze periode), Zwitserland (wordt aangegeven met een verkeersbord, sneeuwkettingen zijn verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel) en Frankrijk (aangegeven met een verkeersbord). Online kun je nog veel meer informatie vinden over welke landen wanneer en waar sneeuwkettingen verplichten.

Call Now Button