Skip to main content
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De Nederlandse auto- en motorbranche heeft goede maanden achter de rug. In het tweede kwartaal van dit jaar had de sector een omzetstijging van ruim 33 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Handel- en reparatietak

Dat komt onder andere door de toegenomen verkoop van elektrische voertuigen, het wegwerken van achterstallige orders en prijsstijgingen. Het grootste deel van de stijging komt vanuit de handel- en reparatietak van de branche. Daar nam de omzet met ruim 49 procent toe, de grootste stijging sinds 2005.

Elektrische en nieuwe auto’s

Welk aandeel de verkoop van elektrische auto’s heeft is nog niet bekend. Dat wordt pas uitgesplitst als het statistiekbureau gaat kijken naar het totale wagenpark in Nederland.

Ook bij importeurs van nieuwe auto’s gaat het goed. Zij behaalden in het tweede kwartaal een omzetstijging van ruim 29 procent.

Chiptekort opgelost

Zowel de stijgende verkoop als de reparaties bij auto- en motorhandelaren zijn onder andere te verklaren aan het chiptekort dat lijkt te zijn opgelost. Bij de verkoop van gebruikte auto’s nam de omzet toe door een prijsstijging in grondstofprijzen. Volgens het CBS stijgt de prijs van tweedehandsmotoren door een tekort in occasions.

Personeelstekort

De gespannen arbeidsmarkt blijft ook bij de auto-en motorbranche merkbaar. Ongeveer 47 procent van de bedrijven heeft aan het begin van het derde kwartaal van 2023 aangegeven een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Drie maanden eerder was dit ongeveer 53 procent.

Het aantal vacatures is weer iets toegenomen. In het tweede kwartaal van 2023 waren er 9.300 vacatures. In het eerste kwartaal waren dit er 8.400.

Call Now Button