Moet u in de winter uw auto nou wel of niet wassen? De één maakt zijn auto in winter regelmatig schoon, de ander laat het wassen even voor wat het is. De auto is door regen, zand en ander vuil op de weg toch zo weer smerig. Zonde van de tijd en het geld. Of ligt dat toch anders?
In de winter wordt uw auto snel vuil. Zeker als er op de weg strooizout is gebruikt is het raadzaam uw auto zo snel mogelijk te wassen. Zout kan namelijk de laklaag aanvreten. Maar bij een ophoping van zand of zout is het niet verstandig om zomaar met de spons of borstels aan de slag te gaan.
Voorkom krasjes door met een voorbehandeling eerst te zorgen dat de carrosserie volledig zand- of zoutvrij is. Spuit de auto af met water. De wasstraat heeft in dit geval de voorkeur, omdat u er dan zeker van bent dat er geen delen worden overgeslagen.
Toplaag
Een voorbehandeling is vooral belangrijk als de carrosserie een normale laklaag heeft. Deze auto’s worden weliswaar afgewerkt met een blanke laklaag, maar die is door het ontbreken van metaaldeeltjes niet zo hard als metallic lak. Bovendien is de laatste een zogenaamde topcoat, een extra bescherming bovenop de kleurlagen.
Het is overigens niet zo dat u per definitie lakbeschadiging krijgt zonder voorbehandeling. Met zout- en zandresten schuurt u echt niet zomaar door de verschillende lagen heen. De kans bestaat wel dat de lak wat doffer wordt.
Veiligheid
Glas heeft een grotere hardheid dan autolak, en heeft daardoor veel minder last van zout, zand en vuil. Het is voor uw veiligheid heel belangrijk om de ramen, de voorruit in het bijzonder, schoon te houden. Niet alleen heeft u hierdoor beter zicht, maar bovendien blijven hiermee de veiligheidssystemen goed werken.
Een toenemend aantal auto’s is uitgerust met veiligheidstechnologie zoals adaptieve cruise control, rijbaanassistent, verkeersbordherkenning, dynamische grootlichtassistent en een noodremsysteem. Deze systemen hebben vaak een aantal camera’s en radareenheden achter de voorruit zitten.
“De gecombineerde radarsensor en camera werkt alleen goed als vuil, ijs en sneeuw van de voorruit ervoor verwijdert en u dit deel regelmatig reinigt met water en autoshampoo,” schrijft Volvo dan ook in de handleiding van de XC90, een model dat is uitgerust met een groot aantal veiligheidssystemen.
Velgen
Lichtmetalen vegen lopen ’s winters dezelfde risico’s als autolak. Dat wil zeggen, zand en zout kunnen op plekken waar de velg kleine beschadigingen heeft tussen de beschermende laag en het basismateriaal terechtkomen, waarmee lelijke plekjes op de velgen groter worden.
In principe kunt u de wielen prima wassen in de wintermaanden. Maar bij het schoonhouden is het van belang dat u voorzorgmaatregelen treft, net als bij het wassen van de lak. Zorg dus dat de velg voor behandeling volledig zand- en zoutvrij is.
Of uw wiel de winterse omstandigheden aan kan, is afhankelijk van de kwaliteit van het wiel. Niet alle velgen krijgen vanuit de fabriek dezelfde laklaag mee. Duurdere wielen hebben een dikkere laag, waardoor deze exemplaren niet alleen kleurvaster zijn maar ook betere vuilafstotende eigenschappen hebben. Een andere stelregel is dat velgen met gepolijste delen meer kans op kleine schades hebben dan gecoate exemplaren.
U kunt in de winter dus prima uw auto wassen, het is zelfs aan te raden als er strooizout door Rijkswaterstaat wordt gebruikt. Let er dus wel op dat u eerst even de wielen en carrosserie goed afspuit met water voordat u de auto met een spons te lijf gaat. Zorg in ieder geval voor een schone voorruit!