Skip to main content
ÔĆ░ Leestijd: 2 minuten

 

Bij het aanschaffen van zowel een nieuwe als gebruikte auto is het verstandig om een proefrit te maken. Zo kunt u nagaan of de auto aan uw wensen voldoet en of alles naar behoren werkt. Maar wie is er nu precies verantwoordelijk wanneer er schade ontstaat en hoe bent u verzekerd?

Proefrit

Tijdens het maken van een proefrit is het mogelijk dat er autoschade ontstaat. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Degene die de schade veroorzaakt zal de schade ook moeten betalen. Indien u betrokken raakt bij een ongeval en de tegenpartij is aansprakelijk, kan de schade aan het voertuig verhaald worden op diens aansprakelijkheidsverzekering.

WA-verzekering

Indien u zelf aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval, zult u zelf moeten opdraaien voor de kosten die aan de schade verbonden zijn. Daarom is het belangrijk om voor een proefrit uit te zoeken of en hoe de auto verzekerd is. Het is hoe dan ook verplicht om een WA-verzekering voor uw auto af te sluiten. Hiermee wordt de schade die de bestuurder veroorzaakt aan een ander voertuig, gedekt. Omdat u op het moment van de proefrit nog niet de eigenaar van de auto bent, is de verkoper verantwoordelijk voor deze autoverzekering,

Allrisk

Heeft de auto na het ongeval zelf ook schade, dan is een autoverzekering met WA + Casco dekking (Allrisk) belangrijk. Deze verzekering vergoedt niet alleen de schade van de andere bestuurder maar ook de schade aan uw ‘eigen’ auto. Wanneer deze autoverzekering niet aanwezig is, riskeert u het om zelf de schade te moeten betalen. Wel wordt er vaak door verzekeraars een eigen risico gehanteerd. Dit is het bedrag dat voor uw rekening komt wanneer u autoschade heeft veroorzaakt tijdens de proefrit. Het is verstandig om vooraf navraag te doen naar de hoogte van het eigen risico.

Bij het maken van een proefrit is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan de verzekeringen. Laat vooraf op papier zetten hoe de auto precies verzekerd is. Dit kan veel problemen voorkomen.

Call Now Button