Skip to main content
⏰ Leestijd: 2 minuten

De herfst is aangebroken en de regenachtige dagen zijn al niet meer weg te denken. Vieze wegen en slecht weer kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Dankzij deze tips kunt u schade aan uw voertuig proberen te voorkomen.

Check het profiel van de achterbanden

Winterbanden hebben meer profiel nodig dan zomerbanden om goed te kunnen functioneren. Winterbanden zijn al versleten als de profieldiepte minder dan 4 mm is; dit is niet opgenomen in de APK. De achteras bepaalt de richting van het voertuig. Wanneer uw achterwielen de grip verliezen door bijvoorbeeld aquaplaning, verliest u de controle over het voertuig. Wanneer dit bij de voorwielen gebeurt, is dit vaak zelf nog te corrigeren. Natuurlijk is het ook aan te raden de profieldiepte van de voorbanden en het eventuele reservewiel te controleren.

Tip: Check ook direct de bandenspanning om slijtage en onnodig brandstofverbruik te voorkomen.

Voor caravans worden geen winterbanden gebruikt (uitzondering zijn enkele noordelijke landen waar ze verplicht zijn), bij campers komt dat wel voor. In Nederland is de minimale profieldiepte 1,6 mm verplicht, maar in het buitenland is dat 4 mm en daarom wordt geadviseerd om de 4 mm aan te houden.

De profieldiepte bij een caravan moet minimaal 1,6 mm bedragen. Het advies is een band te laten vervangen als de profieldiepte de slijtage-indicatoren heeft bereikt. Ook is jarenlang een dringend advies gegeven om na zes jaar de caravanbanden te vervangen. Vanwege vernieuwing en verbetering van de productiemethoden van banden, wordt er nu aangeraden na zes jaar de banden van uw caravan door een FOCWA-specialist te laten controleren op veroudering.

Let op: Bij sommige caravanverzekeringen bent u verplicht de banden na zes jaar te vervangen.

Pas met herfstweer op waar u uw auto neerzet

Omwaaiende vuilcontainers en fietsen kunnen vervelende schades veroorzaken aan uw voertuig. En zet uw auto bijvoorbeeld niet onder een kastanjeboom om deukjes in uw dak en motorkap te voorkomen.

Naast vervelende deuken in uw dak en/of motorkap, kan herfstweer ook zorgen voor een sterretje in de ruit. Door steenslag is de kans op sterretjes in de voorruit altijd aanwezig. Sterretjes in de voorruit kunnen er daarbij ook voor zorgen dat de ruitenwisserbladen beschadigen en strepen achterlaten op de ruit.

Let op: Een sterretje uw gezichtsveld waardoor u geen optimaal zicht meer heeft op de weg, kan ertoe leiden dat uw auto wordt afgekeurd na een APK.

Zorg dat uw ruitenwissers en ruitenvloeistof in orde zijn

Er komt weer meer vuil – denk aan bladeren, zout en modder – op de wegen te liggen, waardoor het belangrijk is dat ruitenwissers in orde zijn en de ruitenvloeistof is aangevuld. Goed zicht is belangrijk voor uw veiligheid! Ook het stukje voorruit waarachter de camera van de rijhulpsystemen zit, moet schoon blijven.

Ga op pad met werkende verlichting

Zorg ervoor dat u de lichten altijd controleert voor vertrek. Dit kan door in de straat een stukje te rijden en vervolgens te remmen. Zet bijvoorbeeld uw auto voor een raam als er niemand in de buurt is om de remlichten te checken. Op deze manier ziet u in het raam op de remlichten aangaan. Ga bij twijfel de weg niet op en laat ons uw voertuig controleren!

Heeft u toch schade?

Heeft uw voertuig toch schade opgelopen? Laat uw schade dan bij een ons herstellen! Wij staan direct voor u klaar.

 

Call Now Button