De cijferlettercombinatie G-001-BB is de eerste uit de twaalfde serie kentekens voor Nederlandse personenauto’s. Alle kentekens in deze serie bevatten één letter, drie cijfers en tot slot twee letters. De voorgaande, elfde serie werd in 2015 geïntroduceerd. Een kenteken met drie cijfers na één letter is niet geheel nieuw. Bedrijfsauto’s hadden deze combinatie al eerder, maar die kentekens begonnen met de V.
Nieuwe serie
Een elektrische BMW was de eerste van zo’n 2,7 miljoen auto’s die zal rijden met een kentekenplaat uit de twaalfde serie. Op initiatief van het RDW kwam de serie overigens onaangekondigd, omdat de organisatie wilde voorkomen dat de verkoop van nieuwe auto’s zou stagneren.
Waarom de G?
Wanneer er een nieuwe serie kentekenplaten wordt geïntroduceerd, lijkt het voor de hand liggend dat de eerste plaat start met de letter A, maar dat is niet het geval. AA is namelijk verbonden aan de koninklijke familie en valt voor personen auto’s dus af. B is uitsluitend voor zware bedrijfsauto’s vanaf 3500 kilo. De C lijkt teveel op een nul en is daarom uitgesloten (dat geldt tevens voor de letter Q). D en F zijn gereserveerd voor brom- en snorfietsen en de tussenliggende E is een klinker, dus ook deze letters worden niet gebruikt. Zo komt men uiteindelijk bij de G van De Groot!
Er is nog een aantal letters dat is gekoppeld aan specifieke voertuigen. De M is bedoeld voor motorfietsen, de O voor opleggers, de V voor lichte bedrijfsauto’s en de W is voor aanhangwagens.
Daarnaast zijn er nog verboden lettercombinaties, omdat deze gevoelig liggen. PSV en TBS zijn hier voorbeelden van.