Wat moet u weten over winterbanden?

By 30/11/2018Nieuws
Winterbanden ⏰ Leestijd: 1 minuut

De officiële winter laat nog even op zich wachten, maar de winterse weersomstandigheden zijn al enige tijd aanwezig. De temperaturen zakken en het aantal buien neemt toe. U kunt als automobilist dus te maken krijgen met gladheid en andere verraderlijke factoren. Winterbanden helpen u bij het veilig doorkomen van de winter.

Waarom winterbanden?

Ondanks dat de winters in Nederland meestal niet erg streng zijn en het nut van winterbanden daarom snel wordt onderschat, kunnen ze het rijden wel degelijk veiliger maken. Het contact tussen het rubber van de banden en de weg moet zorgen voor grip en dus een stabiele wegligging. Op natte en gladde wegen kunnen zomerbanden die grip namelijk niet realiseren waar winterbanden dat wel kunnen. Het wordt dan ook aanbevolen om bij temperaturen van 7 graden Celsius en lager te rijden met winterbanden. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk bijvoorbeeld wel.

Winterbanden vs. zomerbanden

Het grootste verschil tussen zomer- en winterbanden zit hem in de rubbersamenstelling. Rubber wordt hard bij lagere temperaturen. Daarom hebben winterbanden een zachtere rubbersamenstelling zodat ze bij lagere temperaturen ook soepel blijven. In combinatie met een grover profiel moet dit zorgen voor meer grip en optimale prestatie onder winterse weersomstandigheden. De remweg neemt bijvoorbeeld aanzienlijk af bij het gebruik van winterbanden ten opzichte van zomerbanden.